2022-04-12 08:13:49• hírek • Bede Emőke

Energiahatékonyabbá teszik a Közigazgatási Palotát

Fotó: Szatmár Megyei Tanács Facebook-oldala
Fotó: Szatmár Megyei Tanács Facebook-oldala

A megyei tanácsosok a hétfői rendkívüli tanácsülésen megszavazták a Szatmár Megyei Tanács székhelyéül szolgáló Közigazgatási Palota energiahatékonyságának növeléséről szóló napirendi pontot.

„A pályázat révén az épület egyes részeit szigetelni fogják, ugyanakkor a fűtésrendeszert is kicserélik egy környezetbarát központi irányítású ventillációs rendszerre, továbbá kicserélik az épületen belüli hidegvíz-elosztó vezetékeket is. A projekt egyúttal a meglévő világítótestek cseréjét, új LED-es fényforrásra, illetve a napelem panelek telepítését is magába foglalja. A pályázat összértéke 24 580 821 lej” – tájékoztat weboldalán a megyei tanács.


A Közigazgatási Palota a maga 97 méteres magasságával Erdély legmagasabb épülete, és országos viszonylatban is az élmezőnyben jár, így nem csoda, hogy tiszta időben egészen elképesztő panoráma tárol mindazok elé, akik feljutnak az épület legfelső szintjére.


A palota története az 1960-as évekig nyúlik vissza, amikor is Szatmárnémetiben elindult a kommunista vezetés terveinek megfelelő infrastrukturális fejlesztés. Ennek részeként 1972-ben, Nicolae Porumbescu főépítész koordinálásával megkezdődött a palota építése, melynek 12 éve alatt több mint 1000 munkás dolgozott a projekt kivitelezésén. A 12 ezer négyzetméteres, tucatnál is több emelettel rendelkező épület 1984-re készült el, ám a „Kárpátok Géniusza” mindössze egyetlen alkalommal, 1986-ban csodálhatta meg a brutalista építészet ezen iskolapéldáját, amikor is az új központban mondott beszédet.


A betonmonstrum egyébként a nagyvilág előtt sem ismeretlen. 2013-ban a Toronto Star napilap bloggere arról írt, hogy mennyire elégedetlenek a kanadai főváros lakói a városháza épületével, a két egymásra meredő épületrésszel. A blogíró, Robert Cribb arra kérte akkor az olvasókat, hogy küldjenek be neki fotókat ronda városházákról - az első fotót pedig ő maga tette közzé, mégpedig a szatmárnémeti Közigazgatási Palotáról. A szatmáriak által sem túlságosan kedvelt épületet Cribb a kommunista idők emlékének és egy igazi betonszörnynek nevezte. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: